Dla fanatyków kuchni, jaka zapełni żołądek po brzegi, zezwalając na niebagatelne poczucie sytości, idealną propozycją jest kuchnia italiano, a w związku z tym nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich potraw na całym świecie, a dania jakimi się szczycą, stały się kompatybilnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, też Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż blisko kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z w największym stopniu znanych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z ogromnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej też przypraw, niemniej jednak i parmezanu – sera, który lubią wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces swojej renomy kuchnia włoska zawdzięcza nadmienionym wyżej przyprawom, do jakich przynależą między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon i bezsprzecznie rozmaryn. Oprócz tego, Włosi ubóstwiają również pomidory, oliwki, czosnek oraz naturalnie cebulę.
Złączenie trafnych składników z słusznymi przyprawami daje niesamowite wrażenia i powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest specjalnością kuchni włoskiej i co wyróżnia ja z innych? Najogromniejszym pozytywem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz schematycznych znanych nam dań takich, jak makaron czy pizza, kuchnia włoska proponuje o wiele więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To naturalnie w owocach morza oraz daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.